Kiwanis_logo.80114547 kopie

Projecten

De sociale acties van Kiwanis hebben tot doel te zorgen voor een betere toekomst voor kinderen en bij te dragen aan het oplossen van de problemen in de samenleving, zowel op lokaal, op nationaal als op internationaal vlak.

Als het Uw wens is om te helpen het leed van minderbedeelden te verlichten of U in te zetten voor de gezondheidsproblemen van kinderen, zal Kiwanis U veel mogelijkheden bieden om hierin te investeren en dit volgens Uw eigen talenten en interesses

Hier vindt u enkele van onze projecten die wij organiseren / organiseerden:

Sinterklaas-actie

Onze jaarlijkse Sinterklaas-actie brengt ons daar waar we nodig zijn, de kinderen. We verzamelen (kopen en krijgen) speelgoed en wat snoepgoed en de Goede Sint brengt die thuis samen met de zwarte pieten. Adressen worden ons aangeleverd door verschillende sociale organisaties en toveren zo een glimlach op het gezicht van het kind.
Deze actie gaat dit jaar door op zaterdag 03/12/2022.

2019 Sinterklaas

Stand-up Comedian

Van harte welkom op dinsdag 25 april '23 op de tweede Kiwanis Comedy Night.

Aanstormend talent Hans Cools brengt herkenbare situaties op een onnavolgbare, komische manier tot leven.

Hij vertelt u graag wat iedereen op zondagmorgen bij de bakker doet, waarom het gewicht van een pasgeboren kindje overbodige informatie is, of hoe het voelt om als man geboren te worden in het lichaam van een andere man.

Na de voorstelling bieden we u een uitgebreide receptie en 'burgerbar by Didier' aan.
De opbrengst gaat integraal naar sociale doelen met focus op de kinderen die het minder goed hebben.

Bestel snel uw kaarten bij één van onze leden of via kaartenHC@kr1.be.

De plaatsen zijn beperkt.

Kostprijs: 50 €.

HansCools_standup

Kiwanis Roeselare geeft goede doelen steuntje in de rug

Serviceclub Kiwanis Roeselare I verdeelde de opbrengst van hun koekjesverkoop 2021-2022 over een 20-tal sociale doelen.

Vijf organisaties kregen bijzonder aandacht en de vertegenwoordigers hiervan werden uitgenodigd in het Restaurant Orchidee om hun cheques te ontvangen.

  • Het FRAME-IT project, een 3-jaar durende project vanuit de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STaP Roeselare) die kinderen met beperkingen wil begeleiden in hun artistieke ontwikkeling. Een cheque van 12.000 € werd overhandigd aan de meter Schepen Nathalie Muylle en de directeur Dirk Lievens.
  • De Roeselaarse Sociale Kruidenier vzw kreeg een cheque van 5.000 € als bijdrage voor de groeiende vraag naar voedselhulp en hun verhuis richting RSL Op Post.
  • De Scholengroep Sint Michiel - Roeselare kreeg voor 4.000 € en Het Lage Kouter - Kortrijk 2.000 € aan computers.
  • Villa Rozerood vzw - Oostduinkerke kreeg een cheque van 2.000 € om de gespecialiseerde hulp te kunnen ter beschikking stellen nodig tijdens de vakantie aan zee die ze aanbieden aan gezinnen met zieke kinderen.
Kiwanis R1_cheque uitreiking_2021.06.25

Verder kregen de volgende verenigingen eveneens steun:

  • De Vrienden der Blinden uit Koksijde ter ondersteuning van de opleiding van de blindegeleidehond Stuart. Kiwanis Roeselare 1 mag bovendien het Gouden Peterschap van de Vrienden der Blinden dragen.
  • De Roeselaarse vzw ’t Hope/Jakedoe, centen die benut zullen worden om een kamp te organiseren.
  • Het Perinataal Netwerk Roeselare ter aankoop van extra spiraaltjes.

Zweettest Kiwanis helpt speurhonden Covid op te sporen

Meer dan vijftig leden van Kiwanis ondergaan zweettest in een proefproject om Covid op te sporen.

 

In de eerste COVID-golf werd door een professor van een Parijse universiteit onderzocht of speurhonden konden ingezet worden om dragers van Covid-19 te herkennen. Er werd uitgegaan van geurstalen zweet omdat dit specifieke stoffen bevat die door het lichaam worden gevormd onder invloed van het virus. De eerste resultaten waren zeer veelbelovend en zelfs accurater dan de gekende labo testen. Speurhonden die zo getraind zijn worden al ingezet in ondermeer de luchthavens van Helsinki, Chili en Dubai.

In België ging dit niet onopgemerkt voorbij. Op initiatief van de universiteit van Gent werd de toepassing hiervan in ons land onderzocht. Kiwanis-clubs over het ganse land stelden zich garant voor de praktische organisatie van de staalnamen. Zo ook de Roeselaarse Kiwanis Clubs Roeselare I en Rodenbach. 
Beide Roeselaarse clubs konden elk hun 25 leden overtuigen om deel te nemen aan de tests de zaterdagmorgen en daardoor spreekt men van een succes. “We zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen Covid-19. Hiermee hopen we het virus sneller klein te krijgen”, besluiten de initiatiefnemers Martin Deleu (Kiwanis Roeselare 1) en Jan Wydooghe (Kiwanis Rodenbach).

"We zijn blij dat de Nationale overheid een budget van 60.000 Euro klaar maakte om deze onderzoeken te laten doorgaan", stelt  Miguel Stevens, vice-gouverneur bij Kiwanis uit Ieper. "Daardoor kunnen we nu over gans het land zweetstalen gaan afnemen. We waren al actief bij onze bevriende clubs in Arlon, Brugge, Gent en Moeskroen en hier in Roeselare was de opkomst overweldigend. Na één dag waren we met vijftig inschrijvingen volzet. Met alle tests (550 in totaal) gaan we de honden, die voorheen door het leger en de politie werden ingezet als explosieven- of drugshond, nu ook opleiden om Covid op te sporen. Dan kunnen we deze inzetten op bv. grote evenementen of zelfs op school om mogelijke positieve gevallen eruit te halen en aan te bevelen een sneltest te ondergaan. Zo moet het virus nog sneller gedempt worden."

Eén van de 'geteste' personen was Harold Pattyn (49) uit Roeselare. "Als lid van Kiwanis Rodenbach wilde ik hiermee de werking ondersteunen. Het is trouwens mijn eerste contact met Covid en wil dat natuurlijk zo houden. Het is wel niet slecht om te weten wat mijn huidige stand van zaken is. Je kan immers 'positief' rond lopen zonder symptonen."

Ook burgemeester Kris Declercq was op de afspraak. "Aan dergelijke initiatieven geef ik graag als burgervader mijn medewerking. Bij aankomst kreeg ik drie stalen die ik in een paskamer moest onder mijn oksels en lies plaatsen. Na een halfuurtje op een stoel te zitten, en ondertussen de gewone Covid-test te ondergaan, mocht ik de stalen afgeven aan de verantwoordelijken. Hopelijk kan mijn aandeel helpen in de strijd om het Covid-virus te bestrijden."

covidtests 1
coronatest 2
coronatest 3
covidtests 4